Resor

Subscribe to notifications

En vinterdag i Stockholm (2024-02-26)

Kosta Glascenter: Weekend-course (2021-11-27)

A two-day basic glass course (text in Swedish)

A summer day in Grisslehamn (2021-07-17)

Fishing heron in Norrtälje, part 3 of 3 (2021-09-26)

Another day in Norrtälje, part 2 of 3 (2021-09-26)

Extended week-end in Norrtälje, part 1 of 3 (2021-09-25)

Vandring på Söderåsen, Skåne (2021-07-22)

Nordöstra Portugal: Landet bortom bergen!

I början på juli 2016 satte vi kurs mot Trás-os-Montes i nordöstra Portugal för att uppleva en del av landet långt ifrån de turistiska stränderna som burkar visas i turistbroschyrer. Vi valde de små, ofta pittoreska, vägarna. Vi började tidigt från Leiria och vårt mål var Bragança, huvudstaden i Trás-os-Montes. Det tog en stund att komma fram men själva resan var en del av semestern och det kändes helt rätt att njuta av att färdas i lugn takt genom bergen och stanna vid olika samhällen utan krav på att ”klara av” sträckan så fort som möjligt.

Ett besök till Murça

Porca de Murça

På väg till Bragança passade vi på att besöka Murça, ett litet samhälle känt för sina megalitiska skulpturer av suggor eller grisar, som brukar dateras till mellan 400 och 100 år före vår tidräkning.

Praça de Murça

Vardagen i Murça verkar vara ganska lugn. Folk samlas i någon av de lokala kafeteriorna för att träffa vänner och diskutera vardagsfrågor. Under tiden vi reste i området pågick Europamästerskapet i fotboll 2016, så ett samtalstema var givet, inte minst för att Portugal just hade börjat visa några lovande framgångar.

Café em Murça

Och visst njöt vi också av lugnet och värmen innan vi gav oss på en kort upptäcktsresa i Murças centrala del.

Murça

Utöver några av samhällets kulturminnen, fanns också tecken på att Murça hade haft fest under juni, med anledning av ”Festas dos Santos Populares” (De Folkliga Helgonens fester), som firas överallt i Portugal.

Murça
Murça
En svunnen storhetstid i Murça
Murça

Därefter fortsatte vi vår resa mot Bragança.

Translate »